Wat je moet weten over CSRD en WPM

Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen zijn niet meer weg te denken in toekomstgerichte organisaties. Vanuit de overheid worden er diverse maatregelen genomen, om bedrijven te stimuleren om meer te verduurzamen.

 

CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive

De CSRD is een Europese richtlijn die ondernemingen verplicht te rapporteren over hun duurzaamheid door middel van verschillende duurzaamheidscriteria. In de CSRD komen drie hoofdthema’s aan bod: Environment (milieu), Social (sociaal) en Governance (bestuur), ook wel ESG genoemd. Een belangrijk onderdeel hiervan is het in kaart brengen van de CO2-uitstoot, wat een gedegen inzicht in het wagenpark vereist.

 

Als mobiliteitspartner begrijpen wij de uitdagingen die deze rapportage met zich meebrengt voor onze klanten. Daarom nemen wij graag het initiatief en de verantwoordelijkheid om u hierin te ontzorgen. Onze rapportages zijn ontworpen om alle benodigde gegevens rondom uw wagenpark zo volledig mogelijk weer te geven. Op deze manier bieden we u de mogelijkheid om te voldoen aan de eisen van de CSRD-richtlijn op het gebied van uw wagenpark. Naast het transparant maken van de gegevens verwacht de CSRD-richtlijn dat ondernemingen initiatief nemen om de CO2-uitstoot te verminderen. Hierin kunnen wij passend advies geven op uw wagenpark.

 

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

Meer dan de helft van alle kilometers die we in Nederland rijden, komen voort uit zakelijk verkeer en woon-werkverkeer. Het bieden van alternatieve vervoersmiddelen of het verduurzamen van de vervoersmiddelen is een manier om de CO2-uitstoot te verlagen. Om passende maatregelen te bedenken, wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nagaan hoeveel CO2-uitstoot al die zakelijke ritten en woon-werkverkeer exact veroorzaken. Om die reden moeten bedrijven vanaf 1 juli 2024 met meer dan 100 medewerkers (die meer dan 20 uur per week werken) starten met het verzamelen van data voor een rapportage over zowel het totale aantal zakelijke kilometers als het type vervoermiddel en het type brandstof dat daarbij is gebruikt. Uiterlijk 30 juni 2025 moeten de cijfers over de 2e helft van 2024 ingediend zijn.

 

Bij AA Lease begrijpen we dat de rapportageverplichtingen met betrekking tot duurzaamheid en mobiliteit een complexe taak kunnen zijn voor bedrijven. Daarom introduceren wij met trots onze innovatieve tool, speciaal ontworpen om uw zorgen weg te nemen en moeiteloos te voldoen aan de vereisten rondom zakelijke kilometers, wagenparkbeheer en mobiliteitsdiensten. Onze tool is ontwikkeld met het oog op gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie.

 

De tool biedt een allesomvattende oplossing voor het registreren en rapporteren van diverse mobiliteitsaspecten, waaronder:

  • Zakelijke kilometers: Een gedetailleerd overzicht van alle zakelijke kilometers, ongeacht of deze zijn afgelegd met eigen voertuigen, leaseauto’s, fietsen, brommers of motoren.
  • Mobiliteitsdiensten: Inclusief deelmobiliteit en openbaar vervoer, zodat uw mobiliteitsstrategie volledig wordt meegenomen in de rapportages.
  • Declaraties: Volledige transparantie over vergoedingen of terugbetalingen van zakelijke ritten, exclusief reiskostenvergoedingen.
  • Woon-werk kilometers: Een helder inzicht in de afgelegde kilometers van medewerkers tussen thuis en werk.

 

De route naar een duurzaam wagenpark

Wij begrijpen dat de veranderende wetgeving en fiscaliteit de nodige vragen kan oproepen.  Als partner op het gebied van mobiliteit neemt AA Lease graag deze vragen met je door en adviseert je daar waar nodig. Op deze manier biedt AA Lease niet alleen duurzame mobiliteitsoplossingen aan, maar helpen we bedrijven ook bij het optimaliseren van het mobiliteitsbeleid en het verminderen van de CO2-uitstoot. Neem gerust contact met ons op. Bel naar 078 – 631 13 12 of stuur een mail naar info@aalease.nl.