Wat gaat er veranderen voor bedrijfswagens?

Het zal je vermoedelijk niet ontgaan zijn: de komende jaren voert de overheid ingrijpende maatregelen door op het gebied van mobiliteit en met name voor de bedrijfswagens. De overheid treft diverse maatregelen om ondernemers aan te moedigen om te investeren in milieuvriendelijke alternatieven. Denk hierbij aan geheel elektrische bedrijfswagens.

 

Belasting op bedrijfswagens

Vanaf 1 januari 2025 vervalt de vrijstelling van BPM op de bedrijfswagens. Vanaf dan moeten ondernemers belasting gaan betalen voor een bedrijfsauto, net als voor een personenauto. Voor elektrische bedrijfswagens blijft de BPM-vrijstelling wel bestaan. De verdwijning van de BPM-vrijstelling is een belangrijke ontwikkeling die invloed heeft op onder andere de kosten van ondernemers.

 

De BPM voor bedrijfswagens wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot. Hoe hoger de uitstoot, hoe meer BPM er moet worden betaald. De reden achter de afschaffing van de BPM-vrijstelling is de dringende behoefte van de overheid om de CO2-uitstoot te verminderen. Hierdoor worden bedrijfswagens met een diesel- en benzinemotor duizenden euro’s duurder in prijs.

 

Zero-emissiezones in Nederland

In 2030 moet de CO2-uitstoot met 49 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990, volgens het Nederlandse Klimaatakkoord. Een derde van de CO2-emissies in Nederland is afkomstig van bestelwagens en vrachtwagens. Dat is de reden dat circa 30 tot 40 gemeenten in Nederland vanaf 2025 een zero-emissiezone invoeren. Een zero-emissiezone is een gebied in en rondom het stadscentrum waar alleen volledig uitstootvrije bestelwagens en vrachtwagens in mogen rijden. De zero-emissiezone geldt voor (zakelijke) stadslogistiek en geldt niet voor particulieren. Door de nieuwe maatregel zero-emissiezones’ nemen de uitlaatgassen af, verbetert de lucht die we inademen en het stimuleert de overgang naar schone mobiliteit.

 

Voor alle vanaf 2025 nieuw geregistreerde bedrijfswagens geldt dat deze alleen in een zero-emissiezones mogen rijden wanneer deze volledig elektrische zijn.

De route naar een duurzaam wagenpark

Voor iedere mobiliteitsvraag is er een oplossing op maat. Heb je vragen over jouw wagenpark? Neem contact met ons op. Bel naar 078 – 631 13 12 of stuur een mail naar info@aalease.nl.