Microchips en de auto-industrie: langere levertijden

Je hebt het vast wel op het nieuws gehoord: de auto-industrie kampt met een tekort aan microchips. Met als gevolg dat de levertijd van nieuwe auto’s oploopt, of dat bepaalde opties niet meer leverbaar zijn. Hieronder leggen we uit hoe dit tekort is ontstaan, en wat dit voor jou als wagenparkbeheerder of leaserijder kan betekenen. Maar ook: wat kan AA Lease voor jou betekenen?

 

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is er een tekort aan microchips. Dat zit zo. Overal waar een lockdown werd ingesteld, zijn mensen meer gaan thuiswerken. Hierdoor is de vraag naar elektronisch apparaten als  laptops, tablets en smartphones, maar ook tv’s en spelcomputers, enorm toegenomen. En daarmee ook de vraag naar microchips, want steeds meer van deze apparaten bevatten chips.
Door de coronapandemie liepen fabrikanten van microchips achterstanden in de productie op. Inmiddels kunnen zij de productie weer opschalen, maar dat heeft wat tijd nodig. Bovendien vergt dat de nodige investeringen.

 

Microchips en de auto-industrie: langere levertijden

Toen we tijdens de lockdown met z’n allen thuis gingen werken, werd de auto een stuk minder gebruikt. Dit resulteerde  in een dalende autoverkoop, waardoor er minder auto’s werden geproduceerd en dus minder microchips werden besteld.  Nu veel coronamaatregelen zijn versoepeld (zolang als dat duurt, natuurlijk),  zit de autoverkoop weer in de lift. Maar de productie wordt nu ernstig vertraagd door de chiptekorten. Het produceren van een chip kan soms maanden duren. Het komt voor dat autofabrikanten maanden moeten wachten op de levering van bepaalde elektronische componenten.

Nieuwe auto’s kunnen wel honderden microchips bevatten om elektrische processen aan te sturen; denk aan de motor, de airco of systemen voor de rij-ondersteuning. Zonder deze chips kan een auto niet geleverd worden, of niet compleet. Dan ontbreken er opties of accessoires. In beide gevallen leidt het tekort aan chips tot langere levertijden van nieuwe auto’s.

 

Wat kan AA Lease voor jou betekenen?

AA Lease houdt de vinger aan de pols voor jou. Zodra er veranderingen optreden in de  levertijden, informeren wij je hierover. Wij laten je ook ruim op tijd weten wanneer je leasecontract afloopt, zodat je het bestelproces tijdig in gang kunt zetten. Zo wordt je nieuwe auto op tijd geleverd en hoef je niet te wachten. En mocht het toch zo zijn dat je even moet wachten, dan zoeken we samen met jou naar de beste oplossing. We regelen dan bijvoorbeeld een tijdelijke (lease)auto.

 

Bij AA Lease ben je altijd mobiel! Onze slimme oplossingen:

1: Huur een auto voor een week, weekend, paar weken of maanden.
2: Koop een occasion: jonge ex-leaseauto’s, super snel in te zetten en altijd via AA Lease in onderhoud geweest

Neem contact met ons op via info@aalease.nl of bel 078-6311312.