2023 en verder: Wat zijn de fiscale wijzigingen?

Vanaf 2023 zullen er diverse wijzingen op het gebied van fiscaliteit plaatsvinden. Zo zal de bijtelling op elektrische auto’s wijzigen en gelden er strengere normen voor (oude) bedrijfswagens in milieuzones. Wij lichten dit graag even toe.

Bijtelling elektrische auto’s: hoe zit het ook alweer?

De komende jaren vinden er verschillende wijzigingen plaats in de bijtellingspercentages op elektrische auto’s. In 2023 geldt de 16% bijtelling, waarbij de drempelwaarde € 30.000 bedraagt. Over het restant geldt een bijtelling van 22%. In onderstaande tabel worden de bijtellingregels voor de elektrische auto’s weergegeven:

 

(bron: ANWB)

Bedrijfswagens: toekomstige wijzigingen

Op dit moment gelden reeds in een aantal grote steden milieuzones voor bestel- en bedrijfswagens. Vanaf 2025 wordt het nog lastiger om deze stadscentra met een bedrijfswagen op diesel binnen te komen. Steeds meer steden voeren zelfs een zero-emissiezone in, waardoor alleen elektrische bussen of bussen op waterstof nog toegang hebben.

 

Bestaande euro 5-bestelwagens hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot zero-emissiezones en bestaande euro 6-bestelwagens nog een jaar langer. Nieuwe voertuigen met een euro 5- of 6-emissienorm hebben vanaf 1 januari 2025 geen toegang meer tot de zero-emissiezones.

 

Wil je weten welke regels in bepaalde grote en middelgrote steden gelden? Klik hier om de kaart te bekijken. Hierop staat per zero-emissiezone de begrenzing en de invoerdatum.

 

Deze wijzigingen kunnen gevolgen hebben voor jouw wagenpark. Heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op. Onze leaseadviseurs staan je graag te woord en geven advies op maat. In ons advies beperken we ons niet alleen tot het autogebruik, maar worden alle alternatieve mobiliteitsvormen meegenomen. Voorbeelden hiervan zijn de AA Leasefiets, mobiliteitskaart, huurauto’s, etc. Daarnaast is AA Lease specialist in het aanbieden van bedrijfswagens en adviseert je graag verder in de mogelijkheid voor de inzet van elektrische voertuigen.