kostenbesparing background klein

Handige tips

Rijden bij wateroverlast

Rijden bij wateroverlast

Het kan in Nederland flink regenen, maar kun je wel probleemloos autorijden bij wateroverlast? In ieder geval niet wanneer de auto onder water staat, want dan mag u nooit uw auto starten. Wacht geduldig tot het water is weggelopen, met een beetje geluk is er niet veel aan de hand. Let op, als het water hoger heeft gestaan dan de uitlaat van uw auto, kan het zijn dat electronica nat is geworden. Wanneer u de auto niet gestart krijgt kunt u het beste contact opnemen met de AA Lease Hulpverlening.

Een veelvoorkomend probleem ontstaat wanneer men rijdt door diep water en er een boeggolf ontstaat. Als deze golfslag hoger komt dan uw bumper, ontstaan het risico dat het water bij de luchtinlaat is gekomen en de motor water gaat aanzuigen. Wanneer er water komt in een draaiende motor, moet deze bijna altijd vervangen worden. Let dus goed op, want de schade kan soms wel oplopen tot zo'n € 10.000,-.

Als u niet weet hoe diep een plas is, neem dan geen risico. Rijd u toch te diep het water in, schakel meteen de motor uit.

Rijtips voor vakantie

Veilig op vakantie begint met een goede voorbereiding. Onderstaand een checklist: 
 
ü  Zorg voor een goede bandenspanning
ü  Controleer uw oliepeil
ü  Zorg dat u voldoende drinken in de auto heeft
ü  Zorg dat u voldoende ruitenwisservloeistof heeft
ü  Zorg voor een goede zonnebril

Lading in en buiten de auto
Zorg dat uw lading altijd goed vast zit zodat bij noodremming de lading niet kan verschuiven of losraken. Bij een dakkoffer of fietsendrager is het belangrijk dat u controleert of de bevestiging stevig is. Vergeet daarnaast de sleutels niet.

Tanken in het buitenland
Let op, de slangen hebben soms andere kleuren dan u gewend bent in Nederland, dus zorg ervoor dat u de juiste brandstof tankt. In sommige landen kunt u bij benzine kiezen tussen RON 91 of RON 95, kies in dit geval voor RON 95, dit is beter voor uw motor onder zware belasting.

In de bergen of met de caravan op vakantie
Het is goed om vroeg te schakelen, maar let op in de bergen en met een caravan achter uw auto. Houd in dit geval de motor netjes op toeren en schakel niet bij te lage toeren al over. Dit kan onder zware belasting namelijk schade aan uw motor toebrengen.

Rijtips voor in de winter

Checklist: maak uw auto winterklaar
 
ü  Zorg dat het koelsysteem van uw auto de juiste hoeveelheid antivries bevat
ü  Controleer of de accu voldoende startvermogen heeft voor koude starts
ü  Controleer uw remmen
ü  Neem hulpmiddelen mee zoals een zaklamp en ijskrabber
ü  Controleer uw verwarming
ü  Zorg dat u voldoende ruitenwisservloeistof heeft
ü  Zorg voor een goede zonnebril

Snowplaning en planeren voorkomen
Snowplaning is de winterse variant van aquaplaning. Wanneer er veel pulp sneeuw op de weg ligt en u te hard rijdt, kan de auto gaan ‘drijven’ op de weg. Dit houdt in dat de auto naar de berm trekt. Mocht deze situatie zich voordoen, is het belangrijk om kalm te blijven, niet te sturen en uw gas rustig los te laten. Wilt u snowplaning voorkomen? Rijdt dan naast de sporen en de slushplassen en pas uw snelheid aan.

Planeren ontstaat wanneer de banden de slush sneeuw niet meer kunnen verwerken, doordat u te hard rijdt. Belangrijk is om uw snelheid aanpassen en te anticiperen op pulp op de weg.

Remmen
Het is essentieel dat u anticipeert op het remmen door de nodige remafstand in te schatten. Probeer plots remmen en rijden bij hoge snelheid te vermijden. Versnellen moet geleidelijk en niet plots gebeuren! Rem geleidelijk zodat de wielen niet blokkeren. Als de wielen blokkeren, zal de auto beginnen te slippen en verliest u de controle. Als dit gebeurt, laat dan het rempedaal los om opnieuw grip te krijgen, rem dan afwisselend op de motor en met het rempedaal. 

Winterse zon
In deze periode van het jaar kan de laagstaande zon zorgen voor slecht zicht, helemaal in combinatie met een vieze voorruit en schittering op de weg. Zorg dat u daarom altijd een goede zonnebril bij heeft én voldoende ruitenwisservloeistof in uw reservoir. 

Bevroren ruiten schoonmaken
Het komt veelvoudig voor dat automobilisten met schoongekrabde ‘kijkgaatjes’ de weg op gaan. Dit is voor u én uw medeweggebruikers levensgevaarlijk. Het blijkt dat de meeste ongevallen gebeuren binnen 5 minuten na het starten van de rit. Om dit te voorkomen kunt u bijvoorbeeld een de-icer spray gebruiken. Hiermee spuit u snel alle ruiten en uw spiegels schoon, krijgt u geen koude handen, en hoeft u de motor niet te laten draaien tijdens het krabben van de ruiten.

Voorkom vastgevroren ramen en deuren
Om te voorkomen dat uw ramen en deuren van het voertuig vast vriezen, kunt u de rubbers besproeien met siliconenspray. Ook uw sloten kunt u daarmee behandelen.

Rijtips voor in de herfst

Pump it up!
Een te lage bandenspanning zorgt niet alleen voor een toename van het brandstofverbruik, maar ook de veiligheid komt er mee in het geding. Controleer daarom maandelijks de bandenspanning. In de handleiding van uw auto kunt u zien wat de juiste bandenspanning is.

Regen
Natte wegen zorgen voor een langere remweg. Houd daarom met regen extra afstand op uw voorganger en pas zo nodig uw snelheid aan. Vooral afritten met nieuw asfalt en de overgang naar een ander soort asfalt kunnen slipgevaar veroorzaken.
Bij veel regen is er daarnaast kans op aquaplanning. Doordat de band het vele water niet aan kan, gaat de auto drijven op het wegdek. Hierdoor wordt de auto onbestuurbaar. Pas bij veel regen uw snelheid aan en probeer te rijden naast de rijsporen in het wegdek.

Laat tijdig uw winterbanden monteren
Maakt u gebruik van de AA Lease winterbandenservice, laat dan tijdig uw winterbanden monteren. 

Harde wind
Tijdens echte herfstdagen kan het flink waaien. Wees voorbereid op een rukwind als u met harde wind een vrachtwagen voorbij gaat. Ook op bruggen en viaducten waait het vaak harder. Fietsers ondervinden ook veel hinder van harde wind, haal deze daarom met een ruime boog en gepaste snelheid in. 

Licht
Veel auto's hebben automatische dagrijverlichting. Pas op! Als het mistig wordt branden de LED-strips aan de voorzijde wel, maar branden uw achterlichten vaak niet. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Rijd daarom met mist gewoon met het dimlicht aan.
 

Hulpverlening in het buitenland

Jaarlijks trekken miljoenen Nederlanders vanwege vakantie of om andere redenen met de auto de grens over naar het buitenland. Voor u als klant van AA Lease is het een geruststelling te weten dat wij beschikken over een 24-uurs Alarmservice, die te allen tijde klaarstaat om u te helpen, in binnen- en buitenland! U kunt deze alarmservice, die wordt uitgevoerd door de ANWB,  bereiken via het telefoonnummer 0031-78-6338333.

De wijze waarop u wordt geholpen, is mede afhankelijk van de dekking in uw leasecontract en de eventuele aanvullende merkenservice. Eén ding is zeker; bij pech of schade in binnen- en buitenland wordt u altijd geholpen.

Houdt u er wel rekening mee dat vervangend vervoer in het buitenland meestal niet of slechts voor een paar dagen wordt vergoed. Daarom adviseren wij u altijd een aanvullende  reisverzekering af te sluiten. Bij onder andere de ANWB kunt u zich hierover nader laten informeren. Voor reizen naar landen buiten de EU gelden afwijkende richtlijnen.

Neem voor nadere informatie over dit onderwerp contact op met AA Lease.

Wij wensen u nog vele veilige en plezierige kilometers met uw lease-auto toe!

Blokkeren tankpas

Is uw tankpas defect, gestolen of heeft u uw tankpas verloren? Volg dan onderstaande instructie:
1.       Ga dan naar de volgende website
2.       Klik op de button "Blokkeer hier uw pas".
3.       Voer nu twee maal uw kenteken en pincode in.
4.       De tankpas is nu geblokkeerd.

Neem vervolgens contact op met AA Lease via 078-6311312 of via
info@aalease.nl. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Een medewerker vraagt direct een nieuwe pas voor u aan. De nieuwe pas is meestal al binnen twee werkdagen in huis. Indien u over een internationale pas beschikt duurt dit ongeveer vijf werkdagen.

Let op: mocht u in een tijdelijk auto rijden dan is het niet mogelijk om uw tankpas via internet te blokkeren. Neem in dit geval direct contact op met AA Lease en uw pas wordt door een medewerker van AA Lease geblokkeerd. Uiteraard vragen we ook direct een nieuwe pas voor u aan.

Voorkom misbruik van de tankpas

Skimming is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van betaalkaartgegevens. Het is een vorm van betaalpasfraude, waarbij criminelen de magneetstrip van een pas kopiëren en de pincode bemachtigen op het moment dat er een betaaltransactie wordt verricht. Vervolgens maken de fraudeurs een kopie van de pas, samen met de pincode kunnen ze geld opnemen en betalen in binnen- en buitenland. Helaas komt deze vorm van fraude ook voor bij tankpassen.

Wanneer u de pincode ingeeft, is het daarom verstandig de invoer met uw hand af te schermen. De invoer kan dan niet afgelezen worden met een camera. Wanneer u denkt dat de tankpas is gekopieerd, neemt u dan direct contact op met AA Lease via het telefoonnummer
0031-78-6311312 of door een email te sturen aan info@aalease.nl.

Rijstijltips ‘Het Nieuwe Rijden’

 • Schakel bij een laag toerental door naar een hogere versnelling. Benzine tussen 2000 en 2500 toeren, diesel tussen 1800 en 2200 toeren
 • Rijd met een constante snelheid in een laag toerental in de hoogste versnelling. Zorg dat de motor soepel blijft lopen. Een hoog toerental en een hoge snelheid betekent een hoger verbruik
 • Rijd bij 80 kilometer per uur in de vijfde versnelling, bij 50 in de vierde
 • Kijk vooruit en anticipeer op het overige wegverkeer. Voorkom hard remmen en snel optrekken
 • Houd altijd voldoende afstand
 • Vergroot de afstand tot de voorganger om beter te anticiperen op veranderingen in snelheid
 • Gas los bij oranje of rood, niet ontkoppelen, laat de auto in de versnelling uitrollen. Maak gebruik van de massa van het voertuig
 • Rijd niet harder dan toegestaan
 • Zet ook bij een korte stop de motor af (meer dan 20 seconden wachttijd)
 • Vermijd energieverspilling, onnodig gebruik airco en achterruitverwarming kost brandstof

Besparing brandstofverbruik door ‘Het Nieuwe Rijden’

De manier waarop de berijder met een auto omgaat bepaalt in belangrijke mate het brandstofverbruik. Wie zijn of haar rijgedrag verandert, bespaart daarmee brandstof. Dat levert financieel voordeel op, maar daarnaast ook een daling van de uitstoot van CO₂.

‘Het Nieuwe Rijden’ levert zelfs nog meer winst op. Neem als eerste de reductie van andere schadelijke uitlaatgassen, tel daar de verhoogde verkeersveiligheid, een lager ziekteverzuim, minder autoschade en een langere levensduur van voertuigen bij op. Voeg daar een beter leefmilieu door schonere lucht en minder geluidhinder aan toe en de slotsom is duidelijk. ‘Het Nieuwe Rijden’ loont.

Banden, accessoires en overige tips

 • Controleer maandelijks de bandenspanning. Een lage bandenspanning bedreigt de veiligheid en verhoogt het brandstofverbruik. Zie handleiding van het voertuig voor de juiste spanning
 • Wissel winter- en zomerbanden tijdig
 • Benut besparende accessoires als cruise control en boordcomputer
 • Bel alleen handsfree
 • Vertrouw op de toerenteller als leidraad voor het schakelen
 • Let op het energielabel bij de aanschaf van een nieuwe auto
 • Neem geen onnodige ballast mee in de auto
 • Voorkom onnodige luchtweerstand van dakkoffer, fietsenrek of imperiaal
 • Onderhoud volgens voorschrift houdt de auto in goede conditie en voorkomt een hoger brandstofverbruik
 • Vermijd korte ritten. Korte ritten met een koude motor kosten meer brandstof, veroorzaken extra slijtage en beperken de levensduur van de auto
 • Gebruik de voorgeschreven motorolie

Invoer kilometerstanden

Ten behoeve van een juiste kilometerregistratie is het van groot belang dat u bij de tankbeurten de kilometerstand van uw lease auto invoert. Wanneer u niet in uw vaste leaseauto rijdt, kunt u op de betaalterminal aangeven dat u gebruik maakt van vervangend vervoer, in alle andere gevallen verzoeken wij u de exacte kilometerstand op te geven.

Logo AA RENTAL BlueTag  Dé oplossing voor duurzaam rijden     
Copyright © AA Lease
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Met de cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen onze site.